0031-(0)78-6198525

Informatie over de Færøer Eilanden

Het land

De Færøer Eilanden omvatten 18 eilanden die midden in de Noord-Atlantische Oceaan liggen. Ze hebben een gezamenlijke oppervlakte van 1399 km2. Van de 18 eilanden zijn er 17 bewoond, alleen Lítla Dímun is een onbewoond eiland. Dankzij hun vulkanische oorsprong hebben de eilanden een ruig en rotsachtig landschap.

 

Bevolking

Denk eens even aan uw fijnste vakanties. In veel gevallen zijn de beste herinneringen de momenten die u doorbracht met de plaatselijke bevolking terwijl u naar hun verhalen luisterde en zag hoe zij leefden. Dat zijn vaak de momenten die het echt mogelijk maken om de cultuur van een land en het land zelf te ervaren.

 

Maar een kennismaking met de lokale bevolking is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Vanwege hun rustige en bescheiden houding worden de bewoners van de Færøer Eilanden vaak als kil en afstandelijk ervaren. Maar wees ervan overtuigd dat dit helemaal niet klopt met de werkelijkheid.

 

Als die eerste periode van bescheidenheid en gereserveerdheid achter de rug is, leert u de bewoners van de Færøer Eilanden kennen als warm, genereus, vriendelijk en gastvrij. De bewoners van de Færøer Eilanden zijn gericht op gezin en familie, staan met beide voeten op de grond en koesteren hun tradities. Ze hebben ook moeite om hun emoties te uiten tijdens gesprekken – behalve als ze over het weer praten! De bewoners van de Færøer Eilanden hebben een goede opleiding genoten en staan tegelijkertijd dicht bij de natuur. Ze hebben niet de neiging om op te scheppen en zijn ook niet nadrukkelijk aanwezig, maar ze houden ervan om verhalen te vertellen. Als er een beter woord voor ‘oppervlakkig’ zou zijn, dan omschrijft dat woord precies zoals ze zijn. Met andere woorden, als ze u voor een maaltijd uitnodigen, dan menen ze dat, zonder bijbedoeling of mooier te maken dan het is. De bewoners van de Færøer Eilanden zijn gemakkelijk wat betreft tijd, iets wat voortvloeit uit hun benadering van het leven: “Als het niet vandaag komt, komt het morgen.” O ja en laten we vooral hun onvoorwaardelijke liefde voor een mooie, zonnige vakantie niet vergeten!

 

Karakteristiek voor de bewoners van de Færøer Eilanden is het feit dat ze openstaan voor de toeristen die een bezoek aan hun eilanden brengen. De bewoners van de Færøer Eilanden zijn trots op hun land en op hun cultuur en staan te popelen om de bezoekers het mooiste wat de Færøer Eilanden heeft te bieden te laten zien. Aarzel dus niet om contacten te leggen met de bewoners van de Færøer Eilanden – je weet maar nooit, het zou wel eens een waardevol onderdeel van uw vakantiereis kunnen zijn. Het aantal inwoners van de Færøer Eilanden bedraagt 49.615 (1 sept. 2016).

 

Klimaat

Laten we eerlijk zijn. Als u verwacht dat u elke dag zon en een temperatuur van 30 graden hebt op de Færøer Eilanden, terwijl het zweet op uw voorhoofd parelt en dat u zonder dekbed kunt slapen, dan zit u er lelijk naast. Natuurlijk is niets onmogelijk (ons warmterecord is 26 graden!). Maar het is zeker niet standaard.Wel verrassend is het gegeven dat de seizoenen op de Færøer Eilanden relatief mild zijn. Ondanks de noordelijke ligging van de eilandengroep, zijn de zomers koel met een gemiddelde temperatuur van 13 graden Celsius. De winters zijn mild met een gemiddelde temperatuur van 3 graden Celsius. Dit klimaat, geclassificeerd als Maritiem Subarctisch volgens klimaatclassificatie van Köppen, wordt beïnvloed door het relatief warme water van de Atlantische Oceaan waardoor de Noord-Atlantische Golfstroom ontstaat.

 

De zomerdagen worden gekenmerkt door heel veel daglicht (19 uur en 45 minuten op 21 juni, onze langste dag). In tegenstelling tot de winterse dagen. In de winter kunnen dagen pakweg 5 uur daglicht hebben. Verschil in hoogte, zeestromingen, topografie en wind zorgen voor grote verschillen in het klimaat, zelfs als de afstand tussen locaties klein is. Dit alles zorgt voor onvoorspelbaar en zeer veranderlijk weer. Het is niet ongewoon om op een locatie regen te hebben, bij de volgende sneeuw en bij de derde locatie zon. U kunt letterlijk alle vier seizoenen in één dag ervaren! 

 

Kleding

Het weer op de Færøer Eilanden is onvoorspelbaar en zeer veranderlijk. Het is daarom een goed idee om verschillende soorten kleding mee te nemen, die geschikt zijn voor allerlei weertypen (maar vooral warme kleding). 

 

Absoluut noodzakelijk in uw garderobe voor uw vakantie op de Færøer Eilanden zijn een sweater, een waterproof jas en stevige wandelschoenen. Handschoenen of wanten zijn ook aan te bevelen. En als u toch bezig bent met inpakken: wees optimistisch, neem ook uw zonnebril mee. Kan zo maar nodig zijn!

 

Vakantiegangers die van plan zijn om voor een langere periode te gaan kamperen of wandelen moeten warm ondergoed en sokken, rubberlaarzen en een goede slaapzak meenemen.

 

Tijdzone

De tijd op de Færøer Eilanden is gekoppeld aan de Greenwich Mean Time (GMT) in de wintermaanden en gekoppeld aan GMT + 1 uur in de zomermaanden. De zomertijd gaat eind maart in en de klok wordt eind oktober een uur teruggezet.

De tijd op de Færøer Eilanden is altijd:

  • vijf uur later dan New York
  • één uur later dan Kopenhagen
  • zes uur later dan Bangkok
  • tien uur later dan Sidney
  • dezelfde tijd als London

 

Valuta

Er zijn  twee valuta van gelijke waarde op de Færøer Eilanden: de króna van de Færøer en de Deense kroon. Terwijl de regering van de Færøer haar eigen bankbiljetten drukt, worden er alleen Deense munten gebruikt. Op de gehele eilandengroep worden bankbiljetten van de Færøer en Deense bankbiljetten geaccepteerd. 

 

Er zijn vijf soorten bankbiljetten: 50 kronen, 100 kronen, 200 kronen, 500 kronen en 1000 kronen. Er zijn 5 soorten (alleen Deense) munten: 50 øre (centen) en 1,2,5,10 en 20 kronen. Mogelijk zijn er enkele gelegenheden in de grotere plaatsen die buitenlands geld accepteren. Maar dat is meer uitzondering dan regel  en – niet verrassend – de wisselkoers is zelden gunstig. Wisselkoersen voor de króna van de Færøer (Deense kroon) waren in mei 2016 ruwweg: DKK = €13.4 / £10.6 / $15.6.

 

Credit cards 

De meeste winkels, restaurants, benzinestations, hotels en taxi’s accepteren credit cards, met name Visa. Maar ook andere credit cards, zoals MasterCard, Eurocard, Maestro en JCB worden geaccepteerd in grote winkels, winkelcentra en restaurants. American Express wordt bijna NIET geaccepteerd.

 

Het is mogelijk om geld op te nemen met Visa, Visa-Dankort, Eurocard, MasterCard, Maestro en JCB in de geldautomaten die verspreid over de Færøer zij te vinden. De geldautomaten zijn vaak te vinden naast bankgebouwen en kunnen ook worden gebruikt buiten de gewone openingstijden van de banken.

 

Banken

De banken zijn normaal gesproken geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 tot 16.00 uur. Banken in kleinere plaatsen kunnen verschillende en kortere openingstijden hebben De banken zijn tijdens alle vastgestelde feestdagen gesloten.
 

Gezondheid en veiligheid

Er is nauwelijks criminaliteit op de Færøer Eilanden en dat betekent dat de eilandengroep één van de veiligste vakantiebestemmingen ter wereld is. U kunt er zeker van zijn dat u zich altijd en overal veilig kunt voelen, zowel overdag als ’s nachts.

 

De gezondheidsrisico’s bij het reizen op de Færøer Eilanden zijn te verwaarlozen en er hoeven geen speciale voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Er is geen enkel risico om lokale gerechten te eten of om water uit de kraan te drinken. Trouwens, dat water uit de kraan is altijd koel en smaakt prima.

 

Het is wel belangrijk dat u het landschap van de Færøer ontziet, vooral als u door de meer ongerepte gebieden reist. En onthoud dat het weer snel kan omslaan en dat wandel- en zeilcondities opeens gevaarlijk kunnen worden vanwege plotselinge mist of storm. Maar als u uw gezonde verstand gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat u in gevaarlijke situaties verzeild raakt.

 

Noodhulp

Als u hulp of assistentie nodig hebt, bel 112 voor elk noodgeval. Eerste hulp wordt verleend in de ziekenhuizen van Tórshavn, Klaksvík en Tvøroyri. 

 

U kunt ook per telefoon contact opnemen met huisartsen voor minder urgente zaken, over het algemeen tussen 08.00 en 09.00 uur. Als u noodzakelijk medische behandeling moet hebben buiten de openingstijden van de huisartsenposten, dus tussen 16.00 en 08.00 uur moet u dan het nummer van de medische hulpdienst bellen. Tel. 1870.

 

Urgente tandheelkundige dienstverlening is mogelijk in Tórshavn. De kliniek is op zaterdag, zondag en op feestdagen geopend van 10.00 tot 11.00 uur. Bel voor het maken van een afspraak (+298) 314544.

 

Ziektekostenverzekering

Inwoners van de Scandinavische landen en Groot-Brittannië vallen onder de publieke gezondheidszorg op de Færøer Eilanden. Bewoners van andere landen moeten hun eigen ziektekostenverzekering of reisverzekering regelen voordat ze naar de Færøer Eilanden vertrekken.

 

Taal

De nationale taal op de Færøer Eilanden is Færøers. Deens is de tweede nationale taal  en wordt al op jonge leeftijd op de scholen onderwezen. Ook Engels wordt onderwezen op school. De meeste bewoners spreken ook Engels.

 

Færøers is ontstaan uit het Oud-Noors en is nauw verwant aan het IJslands, Noors, Deens en het Zweeds. Zij die bovengenoemde Scandinavische talen spreken, herkennen veel woorden en grammaticale structuren in het Færøers.

 

Fooien en BTW

Fooien en BTW zij inbegrepen in de prijzen op de Færøer Eilanden.

 

Elektriciteit

220-230 volt AC (50 Hz) is standaard op de Færøer. De stopcontacten zijn geschikt voor de stekkers uit de meeste Europese landen, maar kunnen afwijken van de stopcontacten in uw land. Neem voor de zekerheid een tweepolige continentale adapter mee.

 

 

Welkom op onze website

Smyril Line is de enige passagiers-veerdienst naar IJsland en de Færøer Eilanden. M/S Norröna heeft wekelijkse afvaarten vanuit Denemarken. Op deze website vindt u prachtige reizen naar IJsland en de Færøer Eilanden.

 

Eerst volgende vertrek en aankomst

Departure (local time)
Tórshavn. 19. Aug 23:30
Arrival (local time)
Hirtshals. 21. Aug 09:30
Departure (local time)
Hirtshals. 21. Aug 11:30

Klantenservice

  • +31 (0)78-6198525
  • info@smyrilline.nl
  • Onze kantoren
  • (Engels)