Vervoer op de Færøer Eilanden

Smyril Line - Vervoer op de Færøer Eilanden

Vervoer op de Færøer Eilanden

De Færøer Eilanden is een kleine eilandengroep en makkelijk te bereiken

Alle eilanden zijn onderling verbonden met het openbaar vervoer. De meeste eilanden van de Færøer Eilanden zijn met elkaar verbonden door tunnels en bruggen en dat maakt het gemakkelijk om met uw voertuig naar alle ‘uithoeken’ van het land te rijden. Er is een prima wegennet op de Færøer Eilanden en dat zorgt voor een prettige en veilige rondreis afhankelijk van de weersomstandigheden. Alle hoofdwegen zijn geasfalteerd, maar sommige wegen – met name naar kleinere plaatsen – zijn onverhard.

 

Reizen tussen de eilanden

De twee grootste eilanden, Streymoy en Eysturoy, zijn verbonden door een brug, de Sundabrúgvin. Sinds 2002 is er een tunnel die het eiland Vágar met Streymoy verbindt en sinds 2006 is er een tunnel die het eiland Bordoy met Eysturoy verbindt. Dit zijn beide tol tunnels.  

 

Bruggen verbinden Bordoy met Vidoy en Kunoy. De andere belangrijke eilanden Sandoy en Suðuroy hebben uitstekende auto - veerverbindingen naar Streymoy, waardoor autorijden op de Færøer makkelijk en aangenaam is. Er is 3x daags een veerboot vanuit Tórshavn naar Tvøroyri op het eiland Suðuroy. De veerboot M/S Teistin vertrekt ca. 8x per dag vanuit Gamlarætt naar Skopun op Sandoy eiland. Gamlarætt is gelegen aan de westkust van Streymoy, niet ver van Tórshavn en in de buurt van de dorpen Kirkjubøur en Velbastaður. MS Ternan vertrekt ca. 5-7 keer per dag vanuit Tórshavn naar Nólsoy. M/S Sam vertrekt ca. 7 keer per dag vanuit Klaksvík naar Syðradalur op Kalsoy eiland. M/S Ritan heeft ongeveer 3 keer per dag een afvaart vanuit Hvannasund op Vidoy eiland naar de eilanden Svinøy en Fugloy in de zomer. Het schip Brynhild vaart 2 keer per dag in de zomer van Sørvágur op Vágar eiland naar het eiland Mykines.  

 

Strandfaraskip Landsins, het Færøerse openbaar vervoer, publiceert jaarlijks een dienstregeling (Ferðaætlan) met gegevens van alle ferry - en busverbindingen. De dienstregeling voor de inter- stadsbussen en veerboten zijn te verkrijgen op de VVV-kantoren. Bij het gebruik van een veerverbinding dient u er rekening mee te houden dat het niet mogelijk is om van te voren een reservering te maken. U dient uiterlijk 20 minuten voor het geplande vertrek bij de haven aanwezig te zijn.

 

Tolgelden tunnels

Voertuigen tot 3500 kg en tot 6 m, DKK 100 (2014). Voertuigen van meer dan 6 m, DKK 300 (2014). U dient de tolgelden uiterlijk drie dagen na gebruik van de tunnel te betalen. U kunt betalen bij een tankstation op de eilanden.

 

Met de auto

De wegen op de Færøer Eilanden zijn goed onderhouden en allen geasfalteerd. Indien U met een groot en hoog voertuig rijdt moet U van te voren plannen welke route u wilt rijden en door welke tunnels u kunt rijden. Op de eilanden wordt rechts gereden en de meeste verkeersborden zijn volgens internationale standaard. Uw dient met de verlichting aan te rijden en het dragen van de autogordels is verplicht. De maximum snelheid is 80 km (50 mijl) buiten de bebouwde kom en 50 km (30 mijl) binnen de bebouwde kom. Snelheidsovertredingen worden zwaar beboet. Schapen grazen vrij aan beide zijden van de belangrijkste wegen, let dus goed op.

 

Parkeren in het centrum van Tórshavn, Klaksvík en Runavík is beperkt. Er wordt veel gebruik gemaakt van de parkeerschijf. Indien u deze niet in uw bezit heeft kunt u deze gratis afhalen bij banken en VVV-kantoren. 

 

Fietsen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de Færøer Eilanden per fiets te verkennen. Gezien de spectaculaire schoonheid te zien vanaf het zadel met prachtige bergen en valleien is dit geen wonder. Er zijn echter wel een paar zaken om rekening mee te houden.

 

Fietspaden zijn in zowel in de steden als de landelijke omgeving zeldzaam.In de meeste gevallen delen fietsers de weg met auto’s en motoren. Daarnaast zijn er veel tunnels op de Færøer Eilanden die niet of nauwelijks verlicht zijn. De eilanden zijn heuvelachtig en zeker niet vlak. U dient erop voorbereid te zijn om op sommige plaatsen op onverharde wegen te moeten fietsen.

 
In sommige gevallen kunnen de afstanden aanzienlijk zijn. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u de juiste uitrusting voor eenvoudige reparaties meeneemt. Kaarten, SAP en communicatie-apparatuur zijn ook belangrijk.
 

Fietsen kan eenvoudig schade aan de natuur veroorzaken, blijf dus altijd op de aangegeven route. Houd ten alle tijde rekening met het milieu. Ook is het altijd een goed idee om iemand uw reisroute te geven in geval van een noodsituatie.

 

Met de bus

Personenvervoer per bus wordt gerund door particuliere bedrijven, maar gecoördineerd door de overheid. Het inter- stad bussysteem (Bygdaleiðir), heeft samen met de openbare veerverbindingen groep een samenhangend en goed ontwikkeld openbaar vervoer systeem, dat alle plaatsen op de eilanden met elkaar verbindt, tenminste één keer per dag.

 

Bygdaleiðir's bussen zijn blauw van kleur. De bus is vrij duur, dus check voor eventuele studentenkorting of meervoudige-ritten-kaarten. Zowel studenten, kinderen en gepensioneerden komen in aanmerking voor kortingen op de gepubliceerde tarieven, mits zij een student- of gepensioneerde identiteitskaart kunnen tonen. Strandfaraskip Landsins verkoopt een Travel Card voor 4 of 7 dagen, waarmee u onbeperkt kunt reizen op alle bussen en veerboten (Mykines niet inbegrepen). Het is de moeite waard deze kaart aanteschaffen als u van plan bent om de eilanden met het openbaar vervoer te bezoeken. Lees meer over de dienstregeling en de reis- kaart op ssl.fo

 

De hoofdstad Tórshavn biedt een stads busdienst (Bussleiðin) met vier routes die bijna de gehele stad beslaan. De rood gekleurde bussen opereren elk half uur op doordeweekse dagen en elk uur op doordeweekse avonden. De bussen rijden niet op zaterdag- of op zondagavond. Dienstregeling en tarieven kunt u verkrijgen op de bussen, bij Kiosk Steinatún in het centrum van de stad, of op Kunningarstovan, de lokale VVV in Tórshavn.

 

Kaart Færøer Eilanden

 

Tórshavn - Vestmanna 38,38 km
Tórshavn - Saksun  48,18 km
Tórshavn - Tjørnuvík  53,13 km
Tórshavn - Gjógv 64,31 km
Tórshavn - Klaksvík  75,32 km
Tórshavn - Gamlarætt  15,17 km
Syðradalur - Mikladalur  13,20 km
Skopun - Skálavík  17,54 km
   
Klaksvík - Syðradalur  20 min
Gamlarætt - Skopun  30 min
Tórshavn - Tvøroyri  2 hours

 

 

Rijden in de Færøer Eilanden - informatie

Rijden in de Færøer Eilanden - PDF

Welkom op onze website

Smyril Line is de enige passagiers-veerdienst naar IJsland en de Færøer Eilanden. M/S Norröna heeft wekelijkse afvaarten vanuit Denemarken. Op deze website vindt u prachtige reizen naar IJsland en de Færøer Eilanden.

 

Eerst volgende vertrek en aankomst

Departure (local time)
Hirtshals. 19. Jan 15:00
Arrival (local time)
Tórshavn. 21. Jan 05:00
Departure (local time)
Tórshavn. 21. Jan 14:00

Klantenservice

  • +31 (0)78-6198525
  • info@smyrilline.nl
  • Onze kantoren
  • (Engels)