Reykjavík

De hoofdstad van IJsland, Reykjavík, werd in 870 na Christus gesticht door Ingolfur Arnarson en ligt aan de westkust. Volgens de overlevering brachten de vroege kolonisten de hoge zuilen van hun familie mee, houten palen die de zetel van het hoofd van een Noors huishouden flankeerden, toen ze naar IJsland migreerden. Volgens de legende gooide Ingolfur Arnarson bij aankomst zijn hoge zitpilaren overboord en vestigde hij zich waar ze aanspoelden in het huidige Reykjavik.
 
Met haar rijke Noorse geschiedenis is de hoofdstad uitgegroeid tot een fascinerend centrum van cultuur, evenementen en historische gebouwen. Reykjavík is de grootste, en waarschijnlijk enige, stad van IJsland. Ongeveer 36% van de bevolking woont in de hoofdstad. Het wordt omringd door pittoreske stadjes waar reizigers kunnen wandelen in hoge bergen en het platteland kunnen ervaren op slechts 20 minuten van de metropool. 

De stad staat bekend om zijn culturele scène die de plaatselijke bevolking samenbrengt om diversiteit en cultuur te vieren. In augustus vindt de LGBTQ+ Pride plaats, een echt familiefeest en de grootste ter wereld wat betreft het percentage van de nationale bevolking dat meedoet, evenals de Reykjavík Culture Night. Een onderdeel van de Culture Night is de marathon van Reykjavík, de enige die in IJsland wordt gehouden. 

Met zijn diepgewortelde tradities is de IJslandse restaurantscene iets om te proeven. Van lekker eten tot de beroemde lokale hotdogkraam, 'Bæjarins Bestu', reizigers zullen altijd wel iets vinden om van te smullen. In feite heeft Reykjavík maar liefst 5 eetgelegenheden, waarvan 4 gelegen op 15 minuten loopafstand van elkaar! Je hoeft geen honger te lijden. 

De stad is ook een schat aan historische en hedendaagse architectuur. Het beroemdste is misschien wel de Hallgrimskirkja-kerk, het hoogste gebouw van IJsland, zichtbaar vanaf de berg Esja. Een ander belangrijk gebouw is de parlementszaal, Althingi, in Austurvöllur. Een niet te missen modern gebouw is de Harpa Concert Hall. Gebouwd tijdens en ondanks de economische crisis, getuigt het concertgebouw van het belang van de kunst bij het overwinnen van tegenspoed en de aspiraties van het IJslandse volk. 

Kortom, in Reykjavík vind je alles wat een stad maakt, met uitzondering van wolkenkrabbers, waarvan de meeste reizigers waarschijnlijk zouden zeggen dat het een extra bonus is.
  
Lees hier alles over Reykjavík: VisitReykjavik.is

Ontvang de brochure kosteloos

Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.