Reisvoorschriften voor de invoer van planten en plantaardige producten

De regels voor het importeren van planten en plantaardige producten uit landen buiten de EU bepalen dat het niet is toegestaan planten, zaden, vruchten en andere plantaardige producten van reizen in landen buiten de EU te importeren, zonder dat deze een fytosanitair certificaat hebben.

Dit geldt ook voor reizigers die planten en plantaardige producten meenemen in hun bagage; evenzo gelden de regels ook voor kleinere hoeveelheden planten en plantaardige producten.

De enige uitzonderingen op deze regels zijn vruchten van ananas, kokosnoot, banaan, durian en dadel, die vrij ingevoerd kunnen worden.

Als u planten meeneemt voor aanplant, waaronder bepaalde soorten zaaizaad, meeneemt uit landen buiten de EU, moeten deze vergezeld gaan van een fytosanitair certificaat en worden aangegeven voor invoer. De goederen worden dan gecontroleerd door het Landbouwagentschap. Houd er rekening mee dat er kosten verbonden zijn aan de importinspectie.

Als u fruit, groenten, snijbloemen of andere levende plantendelen meeneemt die niet bestemd zijn voor zaaien, uit landen buiten de EU, blijft er een fytosanitair certificaat vereist, maar hoeven de producten niet te worden aangegeven voor invoer.
Daarnaast houden de regels in dat voor verschillende soorten planten voor aanplant een invoerverbod geldt.

De regels zijn het gevolg van een EU-verordening, bekend als de fytosanitaire verordening, die tot doel heeft onze natuurlijke en culturele landschappen en plantaardige productie te beschermen tegen ernstige ziekten en plagen die plantaardige producten kunnen vergezellen. 

Ontvang de brochure kosteloos

Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.