Geschiedenis van Smyril Line

Smyril Line verzorgt reizen en vrachtvervoer naar de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan.

Smyril Line werd in 1982 opgericht door drie officieren aan boord van M/F Smyril. Zij kochten een zweedse veerboot genaam Gustav Vasa en noemden het M/S Norröna. Het eerste vaarseizoen van M/S Norröna was in de zomer van 1983.  

Smyril Line is vandaag de dag een betrouwbare rederij die een vaste  veerverbinding onderhoudt tussen de eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan en het vasteland van Europa. 

De huidige M/S Norröna kwam in April 2003 in de vaart. Door de jaren heeft het schip diverse renovaties ondergaan, eind 2020 heeft M/S Norröna de grootste renovatie ondergaan. Er zijn totaal 50 extra hutten gerealiseerd, op dek 10 is er een nieuw cafe gebouwd en over het hele schip zijn er diverse renovaties gedaan. Het schip beschikt nu over totaal 366 hutten en 30 couchettes.

M/S Norröna is 36.976 BRT, is 165,7 meter lang, 30 meter breed en bereikt een snelheid van 21 mijl per uur.

Smyril Line is tevens eigenaar van Smyril Line Cargo, die 3 vrachtschepen tot zijn vloot kan rekenen: Akranes, Mykines and Glyvursnes. Voor meer informatie over Smyril Line cargo, bezoek cargo.fo.

Naadt deze schepen en het kantoor op de Færøer Eilanden, is Smyril Line tevens eigenaar van Smyril Line Travel A/S dat gevestigd is in Denemarken. Dit kantoor is verantwoordelijk voor de actititeiten van het kantoor in Kiel, Duitsland. 

De grootste aandeelhouders binnen Smyril Line zijn P/F 12.11.11 (59,5%), Føroya Landsstýri (16,2%) and Framtaksgrunnur Føroya (6,3%). De kleinere aandeelhouders beziiten totaal 18% van de aandelen. Het totale aandelenkapitaal bedraagt DKK 112.012.332.

Vaar geschiedenis

Dronning Alexandrine

1927-1939

Het DFDS-schip M/S Dronning Alexandrine (bouwjaar 1927) voer van 1927 tot 1939 op de Faeröer. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag ze aangemeerd in Kopenhagen, totdat de Duitsers haar van 1944 tot 1945 korte tijd in beslag namen. Na de oorlog keerde Dronning Alexandrine in 1945 terug naar de route Kopenhagen - Faeröer - Reykjavik, totdat zij in 1965 werd gesloopt. Dronning Alexandrine nam 153 passagiers mee.

.

Tjaldur

1947-1953

In 1947 kocht Skipafelagið Føroyar S/S Gullfoss (1915) van Eimskip in IJsland. Het schip voer onder de naam S/S Tjaldur voor Skipafelagið op de route Faeröer-Kopenhagen van 1947 tot 1953. Ze nam 74 passagiers mee.

.

Sailing history

Tjaldur

1953-1967

In 1953 verwelkomde P/F Skipafelagið Føroyar haar nieuwe Tjaldur, die was gebouwd bij Aalborg Værft. Het nam 447 passagiers mee. Dit stijlvol ontworpen schip betekende een revolutie in de vaart tussen de Faeröer en Denemarken. Het was uitgerust met 1e, 2e en 3e klas faciliteiten voor passagiers en had een zeer moderne uitstraling in vergelijking met zijn voorgangers. Skipafelagið maakte nu reclame voor cruisereizen van Kopenhagen naar de Faeröer. Het bood reizigers accommodatie aan boord terwijl het schip van dorp naar dorp op de Faeröer voer alvorens naar Kopenhagen terug te keren. Tjaldur was ook veel sneller dan de oudere schepen. De overtocht van de Faeröer naar Denemarken werd met een hele dag verkort. De Faeröers namen deze elegante Tjaldur echt ter harte. Tjaldur vervoerde vracht en passagiers tussen de Faeröer en Kopenhagen in de periode van 1953 tot 1967.

.

Kronprins Frederik

1966-1974

Het DFDS-schip M/S Kronprins Frederik (gebouwd in 1941) voer van 1966 tot 1974 op de Faeröer. Veel Faeröers herinneren zich het schip nog goed en het werd bekend als "Krúnprinsurin", de kroonprins. Er konden 358 passagiers mee. Er was ook plaats voor een paar auto's, maar die moesten met een kraan aan boord worden getild. Dit schip was uitgerust met moderne apparatuur, zoals stabilisatietanks, waardoor het stabieler was op zee. Een begrijpelijkerwijs populaire innovatie bij passagiers, gezien hoe het weer zich in de Noord-Atlantische Oceaan kan gedragen.

.

England

1974-1980

Vóór 1974 waren er zeer beperkte mogelijkheden om met de auto naar Denemarken op vakantie te gaan. Passagiersschepen hadden geen autodek, maar konden een paar voertuigen meenemen, die met een kraan aan boord moesten worden gehesen. Dus toen DFDS de M/S England op de route Faeröer - Denemarken inzette, veranderde het ferryvervoer. De M/S England had een volledig autodek over de hele lengte van het schip en kon tot 120 auto's meenemen. Een grote vooruitgang, een auto meenemen op vakantie was nu een fluitje van een cent. Veel Faroërs en internationale reizigers maakten hiervan gebruik. Engeland nam 634 passagiers mee. Engeland voer in de zomer van 1974 tot 1980 naar de Faeröer.

 

.

Winston Churchill

1981-1992

In 1981 zette DFDS de M/S Winston Churchill in op de Faeröer-route in plaats van de M/S England, die de afgelopen 7 zomers op de eilandengroep had gevaren. Dit schip was iets kleiner dan de M/S England, maar verder waren ze zeer vergelijkbaar. Winston Churchill had ook een autodek in de lengte van het schip en capaciteit voor 180 auto's, samen met 390 ligplaatsen voor passagiers. Het kon echter 462 passagiers meenemen, want in die tijd was het normaal om een dekticket te kopen in plaats van een hut te boeken voor de overtocht. M/S Winston Churchill voer in de zomer van 1981 tot 1992 naar de Faeröer. Haar laatste reis naar de Faeröer was in augustus 1992. Dit was ook het laatste hoofdstuk voor DFDS op de Faeröer, waarna DFDS zijn route naar de Faeröer definitief annuleerde.

 

.

Norröna

1982-2003

De eerste Norröna kwam in 1983 in dienst tussen de Faeröer en Denemarken. De aanschaf van Norröna brak nieuwe wegen in de internationale passagiersvaart op de Faeröer. Zij kwam in dienst van de pas opgerichte Smyril Line, die het jaar daarvoor door particuliere ondernemers was opgericht. Het schip, dat in 1973 werd gebouwd, heette voorheen Gustav Vasa en was geregistreerd in Zweden. Voor haar tewaterlating op de Faeröer werd zij in de scheepswerf van Flensburg omgebouwd en gemoderniseerd. In haar tijd werd zij als modern beschouwd, een schip dat bij haar tijd paste. Norröna nam 1050 passagiers en 250 auto's mee. Daarmee was zij aanzienlijk groter en beter uitgerust dan de schepen die vroeger de Faeröer met de wereld verbonden. Aanvankelijk voer ze alleen in de zomer naar de Faeröer. De vraag naar vrachtvervoer nam echter toe en tegen 1998 voer de Norröna het hele jaar door tussen de Faeröer en Denemarken. Tijdens het zomerseizoen voer ze tussen IJsland, de Faeröer, de Shetlandeilanden, Noorwegen en Denemarken tot 2003, toen een speciaal gebouwde Norröna het stokje overnam.

 

.

Norröna

2003-

De tweede Norröna maakte in 2003 haar eerste reis naar de Faeröer. Zij betekende opnieuw een innovatie in het passagiersvervoer op de Faröer. Smyril Line erkende dat de eerste Norröna over haar hoogtepunt heen was. Ze werd gebouwd in 1973 en kwam naar de Faeröer in 1983. Dus besloot de maatschappij om opnieuw nieuwe wegen in te slaan en bestelde de eerste luxe veerboot ooit die speciaal werd gebouwd om de Faeröer en de wereld te verbinden. Het was een grote onderneming. Smyril Line tekende een overeenkomst met Flender Werke in Lübeck om het schip te bouwen, en in de zomer van 2003 werd de nieuw gebouwde Norröna te water gelaten. De nieuwe Norröna neemt 1482 passagiers en 800 auto's - of 130 trailers - mee.

 

.

Norröna vandaag

Kort voor Kerstmis in 2020 voer M/S Norröna van Tórshavn naar de scheepswerf Fayard in Munkebo, waar men onmiddellijk begon met een uitgebreide verbouwing en renovatie van het schip. Op 6 maart zeilde een fris geschilderde en indrukwekkende Norröna de haven van Hirtshals uit en zette koers naar Tórshavn op de Faeröer en vervolgens naar Seyðisfjörður in IJsland.

.

Ontvang de brochure kosteloos

Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.