Het land van vuur en ijs

Het land van vuur en ijs is de ideale bestemming voor iedereen die op zoek is naar imposante landschappen die totaal anders zijn dan thuis.

Contrasten zoals stomende, zwarte lavavelden en de grote ijskappen van de gletsjers – dat is IJsland op zijn best. We associëren IJsland ook met warmwaterbronnen en verwarmde baden, het liefst met uitzicht op de oceaan of op de gletsjers. 

Maar er is meer: het mos dat groeit tussen kabbelende beekjes en woeste gletsjerrivieren met machtige, bruisende watervallen of de zingende watervogels die nestelen op de richels van de grootste vogelrotsen van Europa. En dan hebben we nog niet eens de spuitende walvissen genoemd die opduiken uit de golven van de oceaan. Dat alles maakt van IJsland een fascinerend land.

Waarschijnlijk vindt u in Europa geen ander land dat meer contrasten biedt dan het land van trollen en elfen. We nodigen u uit voor een reis naar het eiland van vuur en ijs en tegelijkertijd naar een kleinere, ook minder bekende bestemming, de archipel van de Færøer Eilanden.

Met de ferry en uw eigen voertuig

Als u de eigenaar bent van een camper en minstens 2-3 weken de tijd hebt, denk dan eens aan een terugreis met de ferry Norröna. Deze ferry vaart tussen Hirtshals in Denemarken en Seyðisfjörður in Oost-IJsland en zorgt voor een relaxte bootreis die aanvoelt als een cruise.

De oversteekt duurt ongeveer 48 uur in beide richtingen en vervolgens natuurlijk uw terugreis van Hirtshals naar huis. U kunt ook denken aan een stop over op de Færøer Eilanden als onderdeel van uw heen- of terugreis – een prachtige archipel met tal van attractieve en mooie bestemmingen. Gedurende een verblijf van 3 dagen kunt u de belangrijkste eilanden Streymoy en Eysturoy bezoeken en vergeet het eiland Vágar niet. Eén ding is zeker: u zult ‘weg’ zijn van deze fascinerende eilanden.

.

Autorijden in IJsland

Ringweg no. 1 en de andere hoofdwegen zijn over het algemeen geasfalteerd of hebben een degelijk graveloppervlak. Secundaire wegen zijn meestal ook goed te doen – hoewel er uitzonderingen op de regel zijn. Goede tips met betrekking tot autorijden in IJsland zijn online te vinden op  safetravel.is  Een Engelstalige film op drive.is geeft duidelijke uitleg en is naast informatief ook zeker het bekijken waard!

Vooral in de westelijke en oostelijke fjordengebieden worden rijafstanden behoorlijk ingeperkt door de bouw van bruggen en dammen over en door de fjorden en door de tunnels onder de bergpassen. De nieuwe tunnel in de Ringweg tussen Akureyri en Húsavík is een tolweg.

Routes door de hooglanden (4x4 routes / F-wegen) / hoogland bussen

Afhankelijk van het voertuig dat u gebruikt, moet u een weloverwogen keuze maken bij de routes die u wilt gaan rijden (te herkennen aan een ‘F’ als begin van het wegnummer). 4x4 aandrijving en een stevig chassis met de zekerheid dat de onderkant niet wordt geraakt, zijn vereist (bewegwijzering). Niet elk 4x4 voertuig is geschikt voor de routes door het hoogland. Vraag het aan de lokale bevolking als u twijfelt. De zogeheten Wegenadministratie geeft informatie via telefoonnummer 1777. U kunt ook online kijken op road.is.

Als u twijfelt over uw voertuig of als u onzeker bent over uw capaciteiten om een bepaalde route te kunnen rijden: er zijn zogeheten hoogland bussen die naar speciale bestemmingen rijden, zoals de vulkanische gebieden van Askja en Landmannalaugar of de gletsjervallei van Þórsmörk.

Het is belangrijk om op gravelwegen uw rijstijl aan te passen aan de omstandigheden. Natuurlijk kunt u met een bepaalde snelheid rijden, maar zorg ervoor dat u proactief kunt zijn. Zelfs als u goed oplet zijn kuilen en oneffenheden niet altijd even gemakkelijk te herkennen. Het kan fataal aflopen – vooral bij natte wegen en te hoge snelheid. Gewoon even ervaren wat de beste snelheid is voor uw auto – elke auto reageert anders. Als het gravelwegdek ruwer wordt, worden er hoge eisen gesteld aan chassis en banden. Daarom laten veel bestuurders van campers deze wegen links liggen. Laten we duidelijk zijn: het is aan u om te beslissen of u prachtige landschappen niet gaat bewonderen of dat u de consequenties van de onverharde wegen aanvaardt en dus voorzichtig rijdt.

Als er tegemoetkomend verkeer is op gravelwegen, moet u vaart minderen en naar rechts sturen en stoppen als dat nodig is. Zo kan beschadiging door opspringende steentjes worden voorkomen. Elke abrupte verandering in het wegdek is gevaarlijk voor rijgedrag en stabiliteit van het voertuig. Deze veranderingen zijn aangegeven door speciale verkeersborden. 

Wees voorzichtig bij stormachtig weer

Als de wind een snelheid heeft van 15m/sec., moet u echt goed opletten. Dat kan ook in de zomer gebeuren. Maar stormen met orkaankracht  komen vaker voor in de wintermaanden. Het is handig om op de hoogte te zijn van de weersvoorspellingen, kijk daarvoor op vedur.is. De meeste stormen duren niet lang, dus is het handiger om even te stoppen dan risico’s te nemen door verder te rijden.

Het rijden buiten verharde wegen en rijstroken is ten strengste verboden! De natuur, in het bijzonder de plantengroei, herstelt zich niet vlug. Off road bandensporen zijn tientallen jaren later nog te zien. Overtreders worden bestraft met hoge boetes en in zware gevallen zelfs met gevangenisstraf. Tussen haakjes: dit betreft ook parkeren buiten de daarvoor bestemde parkeerplaatsen.

Kamperen in de vrije natuur is verboden

Dit verbod hebben we te danken aan enkele asociale bezoekers die zich niet aan basisregels houden en hun gezonde verstand niet gebruiken. Om te overnachten is het gebruik van campings verplicht. De parkeerplaatsen bij sommige campings zijn alleen onder bepaalde voorwaarden geschikt voor campers. Deze plekken waren eigenlijk ontworpen als onverharde grasvelden om in tenten te overnachten en in de modder te zitten als het regent. Bij het laatste hebben campers mogelijk de hulp nodig van een sleepkabel om weer uit de modder te komen.

Voor alle duidelijkheid: in het algemeen is het niet echt verboden om buiten de campings in een camper te overnachten. Voorwaarde om zo te mogen overnachten is afhankelijk van de toestemming van de eigenaar van de grond. De wet geeft geen regels hoe een toerist de eigenaar van het land kan identificeren en hoe hij contact kan opnemen met die eigenaar. In zulke situaties raden wij u aan een beroep doen op uw tact en uw gevoel. Vraag het aan de plaatselijke bevolking of bel gewoon ergens aan. Trouwens, u bent ook van harte welkom in de restaurants langs de weg voor een korte of langere stop. 

 

.

Zwemmen en zwembaden

Geen enkele bezoeker mag IJsland verlaten zonder de ervaring om heerlijk bad te hebben genomen in de unieke zwembaden. De baden zijn prima onderhouden en hebben naast de baden om te zwemmen, ook hot tubs en whirlpools. De temperatuur van het water in de baden is tussen de 28° en 33°C en in de hot tubs tussen de 38° en 42°C. Over het algemeen worden er schappelijke entreeprijzen gevraagd. Voor de modernere en grote welnessfaciliteiten (Blue Lagoon, Mývatn Natuurbad, GeoSea in Húsavík of Vök Baden in Egilsstaðir etc.) moet u wat dieper in de buidel tasten, maar deze baden hebben ook heel veel te bieden.

Hygiëne is topprioriteit. Voordat u gaat baden moet u douchen zonder zwemkleding – borden met afbeeldingen laten zien waar en hoe. Vooral de natuurlijke baden in geothermische regio’s zijn bijzonder, sommige zijn zelfs in de hooglanden te vinden. Zo links en rechts kunt u ook baden in warme beekjes, heel bijzonder om uw wandeling daarvoor te onderbreken.

 

. . . . .

  Flora en Fauna

  IJsland werd door haar ontdekkingsreizigers beschreven als een land dat vanaf de bergen tot aan de kust begroeid was met bossen. Dat maakt het nog uitzonderlijker om te zien hoe weinig bomen en bossen er nu nog over zijn op dit eiland. In de loop der tijden is alles wat geschikt was om mee te bouwen of te verwarmen gekapt, terwijl grazende dieren voor de rest zorgden. Er worden nu pogingen ondernomen om het land opnieuw te bebossen. Het grootste bosgebied is te vinden bij Hallormsstaður in het oosten van IJsland, terwijl de overige ‘bossen’ eigenlijk uit kreupelhout bestaan.

  De hooglanden worden gedomineerd door vulkanische woestijnen, waar als het meezit hier en daar wat mos en gras groeit. In de grote, brede valleien vind je weiden, grasgebieden en korenvelden die het land weelderig groen kleuren. Groentes worden vooral in kassen geteeld en ook wel buiten op landerijen waar thermale bronnen voldoende warmte afgeven.

  Het is niet waarschijnlijk dat u oog in oog komt te staan met wilde landzoogdieren. Er is een kleine populatie poolvossen en verder wat nertsen die zijn ontsnapt uit de pelsfokkerijen die over het land verspreid staan. Beide diersoorten hebben grote impact op het vogelleven, vooral voor vogels die op de grond nestelen en daarom wordt er op ze gejaagd. Er lopen ook war rendieren rond in het oosten van IJsland. Hun voorouders werden achtergelaten door Noorse kolonisten. Sinds de bouw van een stuwdam in het oosten, zijn de rendieren weggetrokken richting de kust. Last but not least: de populatie weggelopen konijnen fokt, inderdaad, als konijnen!

  Andere zoogdieren die u mogelijk kunt tegenkomen, leven in de buurt van bewoonde regio’s, dat zijn meestal gedomesticeerde dieren, zoals schapen en paarden. Maar let op! Af en toe lopen deze dieren vlakbij of mogelijk op de weg.

  In de kustgebieden worden vaak zeehonden gespot en verder kunt u blij worden van het spotten van walvissen voor de kust met een walvissafari of van een bord verse vis. IJsland kent geen reptielen of amfibieën. Verder is het prettig om te weten dat er heel weinig insecten zijn – met uitzondering van de binnenlanden, in het bijzonder bij Mývatn. Maar sinds kort zijn er ook enkele wespensoorten gesignaleerd. Dat geldt sinds kort ook voor de kleine muggen in het zuiden – een globalisering die ook zijn weg vindt in de natuur.

  Het vogelleven op IJsland is overweldigend. Miljoenen zeevogels nestelen op de vogelrotsen en rond de talloze meren. Papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en diksnavelzeekoeten komen in grote getale voor, evenals veel soorten meeuwen en de levendige noordse sterns die de enorme afstand afleggen tussen IJsland en hun winterverblijf in Antarctica en Zuid-Afrika. 

  De rivieren en meren in de kustregio en het binnenland zijn een paradijs voor vele soorten eenden, ganzen en zwanen. Ook in het kustgebied vindt men veel eidereenden die worden gefokt voor hun hoogwaardige eiderdons. Roofvogels als zeearenden en giervalken zorgen voor een verantwoorde, natuurlijke regulering van de vogelpopulatie. Maar hun bijdrage is niet voldoende, daarom wordt er door jagers ook op patrijzen en ganzen gejaagd.

  Hoogtepunten van een rondreis

  U kunt relatief gemakkelijk naar de volgende highlights van het land van vuur en ijs rijden met een doorsnee camper, meestal over geasfalteerde wegen. Maar gedeelten van de weg met gravel zijn niet altijd te vermijden Uitzonderingen die off road voertuigen vereisen, zijn met borden gemarkeerd (4x4).

  Als u met de ferry uit Denemarken hebt gereis, arriveert u in Seyðisfjörður in Oost-IJsland.

  Onderschat de grootte van IJsland niet! Het is wellicht mogelijk om in 10-14 dagen via de Rondweg het hele eiland rond te rijden. Maar als u regelmatig de Rondweg verlaat om naar een bijzonder schiereiland of vallei of iets anders te gaan kijken, rijdt u in uw vakantie gemakkelijk 4500 kilometer of meer. Bereken uw reisduur met een gemiddelde snelheid van maximaal 50 km per uur, dan bent u verzekerd dat u pakweg 50 tot 90 uur achter het stuur zit.

  Met deze wetenschap in het achterhoofd, nog een wijsheid: minder is meer! Prijs uzelf gelukkig als u 3 weken of meer in IJsland kunt doorbrengen. Dan heeft u alle tijd voor een onderbreking van de reis om te genieten van prachtige landschappen, om te gaan wandelen, om visrestaurants te bezoeken en nog veel meer. Maar misschien bent u een van de gelukkigen die een ferry neemt naar IJsland in april om weer terug te varen in oktober?

  Heel veel mensen die IJsland vaarwel hebben gezegd, hopen om weer terug te komen, het maakte niet uit of de reis dan 2 weken of een half jaar duurde.

  De Oostelijke Fjorden

  Lögurinn, Hallormstaður en de Hengi waterval

  Lögurinn, een van IJslands grootste meren wordt omgeven door een afwisselend landschap. De bossen van Hallormstaður en de  Hengifoss, een waterval met rode sedimentlagen, zijn daar mooie voorbeelden van. Een interessant uitstapje voert, via een brede asfaltweg over de hooglanden, naar de veelbesproken Kárahnjúkar stuwdam. Een alternatief voor deze gigantische ingreep in de natuur is een pension bij de warme bronnen van Laugarfell

  .

  Borgarfjörður / Bakkagerði

  Een bezoek aan de mooiste vogelrotsen in het noordoosten is niet alleen interessant vanwege de ontelbare vogels, maar ook vanwege de fraai gekleurde berggebieden met tal van prachtige wandelmogelijkheden.

  .

  Het noorden van IJsland – Diamond Circle en de Arctische kustweg

  De vulkanische regio van Askjá (4x4)

  Met een 4x4 voertuig of met de hoogland bus kunt u naar de hooglanden rond de kratermeren van Askjá. Daar kunt u een wandeling maken door de Drekagíl kloof. Overal in dit zeer actieve vulkanische gebied domineert de schildvulkaan Herdubreið het landschap. 

  .

  De grootste watervallen van Europa & Ásbyrgi

  Het water van Jökulsá á Fjöllum dendert vanuit het noorden van de Vatnajökull naar beneden, wat resulteert in diepe kloven en grootse watervallen. De Dettifoss is de grootste waterval van Europa. Verder zijn er unieke rotsformaties te vinden in wandelregio’s van Vesturdalur en Ásbyrgi.

  .

  Húsavík

  De hoofdstad van de walvissafari’s. 

  Sinds 1990 worden er walvissafari’s georganiseerd in Skjálfandi Bay vanuit deze stad met zijn imposante houten kerk. Het thermaal bad GeoSea is een andere pareltje. Niet ver van Húsavík, in de regio Þeistareikur bekend door de hoge temperaturen van de bodem, wordt een nieuwe geothermische energiecentrale ontwikkeld, tegelijk met voorzieningen voor toerisme.

  .

  De regio Mývatn

  Het uitzicht over het ‘Muggenmeer’, een trip naar Krafla - de immer actieve vulkanische regio – met Víti, een prachtig kratermeer en een bezoek aan het Mývatn Natuurbad zijn onvergetelijke ervaringen. Net zo indrukwekkend is het merengebied van Mývatn met de zwarte lavaformaties ‘Dimmuborgir’ (duistere kastelen) en verder Hverfjel met zijn ontplofte krater en de pseudokraters van Skútustaðir.

  . . .

   Akureyri & Eyjafjörður

   Akureyri, de hoofdstad van het noorden en Eyjafjörður – de langste fjord van IJsland.

   geniet van het gezellig drukke stadje dat steeds internationaler wordt. De fjord reikt tot ver in het binnenland en wordt omgeven door een imposant berglandschap. Er valt genoeg te ontdekken – historie, cultuur en architectuur. Tegelijkertijd wordt de fjord meer en meer een mekka voor het spotten van walvissen.

    

   . . . .

    Siglufjörður

    Ooit was de haringvisserij een belangrijk onderdeel van de IJslandse export. Overgebleven is een interessant museum en trouwens de haringen zijn ook weer terug. De stad, die dicht bij de poolcirkel ligt en wordt omgeven door majestueuze bergen, maakt indruk met zijn vergezichten en is een bezoek zeker waard!

    .

    Kjölur Hoogland excursieroute

    Een 4x4 voertuig is niet langer vereist om naar Hveravellir te rijden. Dit is een bijzonder geothermisch gebied. Niet ver hiervandaan  kwamen door het smelten van de gletsjers in het vulkanisch bergmassief de kleurrijke Kerlingarfjöll hellingen tevoorschijn – in elk geval twee uitdagende wandelgebieden!

    .

    Vatnsnes Schiereiland

    U kunt hier zeehonden bewonderen op de kuststrook van dit schiereiland, u kunt dat ook doen vanuit Hvammstangi met een tocht op een traditionele eikenhouten boot. Verder wordt u verrast door fascinerende rotsformaties zoals het ‘monster’ Hvitserkur of het ‘rotskasteel’ Borgarvirki.

    .

    De Westfjorden – voor natuurliefhebber die genieten van verstilde fjorden

    Drangajökull

    De enige gletsjer in de regio Westfjorden, geïsoleerd en verborgen, is alleen te voet bereikbaar via een uitdagend wandelpad. Als u gek bent op gletsjers is dit uw beloning.

    .

    Ísafjörður

    De metropool van de Westfjorden.

    Met 2600 inwoners is Ísafjörður een plaats die wordt omgeven door het indrukwekkende fjordenlandschap. Maar ‘de hoofdstad van de Westfjorden’ heeft alles wat een kleine metropool heeft te bieden. 

    .

    Dýrarfjörður & Þingeyri

    De fjord met het plaatsje Þingeyri is een van de oudste nederzettingen in de Westfjorden. Het ‘Zwitserland van de Westfjorden’ omgeven door bijna 1000 meter hoge bergen is te zien vanaf het uitkijkpunt Sandafell, bereikbaar te voet vanuit Þingeyri.

    .

    Dynjandifoss

    Een van de mooiste watervallen.

    Het water bruist over de bergrichel, uitwaaierend als een Romeinse fontein. Ook een kijkje waard is het nabijgelegen plaatsje Hrafnseyri met zijn karakteristiek turfhuizen en museum. 

    .

    Látrabjarg

    Naar de meest westelijke punt van Europa.

    De vogelrotsen strekken zich uit over een lengte van 14 kilometer  en torenen met een hoogte van meer dan 400 meter boven het oceaanwater uit – een van de grootste gebieden van vogelrotsen van de wereld. Bijna nergens komt u zo dicht bij de vogels. En er zijn nog veel meer vogelsoorten te bewonderen dan alleen de populaire papegaaiduikers.

    .

    Snæfellsnes & Reykholtsdalur, het Snæfellsnes schiereiland

     

    Er wordt wel beweerd dat als je IJsland wilt zien, je alleen maar naar Snæfellsnes hoeft te gaan.

    Bijna elk landschap van IJsland is hier te vinden: de grote met ijs bedekte Snæfell vulkaan duikt op aan de westkant van het gelijknamige natuurpark. Nog andere vulkaankraters doemen op vanaf de vlakte, zoals de pittoreske Eldborg vulkaan ten noordwesten van Borgarnes. Warmwaterbronnen, lavavelden, ruige bergen en weiden, maar ook kliffen en langgerekte zandstranden kunnen hier worden bewonderd. 

    .

    Borgarnes & Reykholtsdalur

    Vanuit Borgarnes (met het interessante nederzettingsmuseum) kunt u naar Reykholtsdalur rijden, waar de grootste warmwaterbron van Europa opborrelt. U kunt ook heerlijk relaxen in de thermale baden van Krauma. Verderop in het dal leefde ooit Snorri Sturluson, aan wie vele sagen worden toegeschreven. Húsafell is het startpunt voor trips naar imposante lavagrotten, gletsjertochten en naar Hraunfossar, een prachtige waterval die gezien moet hebben.

     

    .

    Hvalfjörður

    U zou uw rondje IJsland snel kun voltooien door de tunnel onder de fjord naar Reykjavík te nemen, maar dan mist u een van de mooiste fjorden van IJsland, een fjord die door de tunnel van de buitenwereld lijkt te zijn afgesneden. Het landschap is betoverend – niet in het minst door Glýmur, de hoogste waterval van IJsland, waar u middels een inspannende, maar prachtige wandelroute kunt komen.

    .

    Gouden Cirkel (Het zuidwesten)

     

    Reykjavík en de regio rond de hoofdstad: Reykjavík staat bekend als de noordelijkste hoofdstad ter wereld. Hoewel de hoofdstad zelf ‘maar’ 85.000 inwoners telt, als je tenminste de buitenwijken meetelt, is het toch een kleine metropool. Het is vooral de moeite waard om aandacht te besteden aan het levendige, oude centrum dat heel overzichtelijk is.

    Het schiereiland Reykjanes is ook een aanrader met zijn lavavelden in het noorden en borrelende modderpoelen en tal van gaten waar stoom uitkomt en verder ook meren en een imposant berglandschap. Centraal in Reykjanes piekt de Fagradalsfjall vulkaan, die in maart 2021 een uitbarsting had.

    Þingvellir/Þingvallavatn

    Op ongeveer een uur rijden ten oosten van Reykjavík, op de scheidslijn tussen Amerika en Europa werd Alþing, het oudste parlement van de wereld, gebouwd in 974. Tegenwoordig is het parlement gevestigd in Reykjavík. Þingvellir is nu een  Nationaal Park.

    .

    Haukadalur – Geisers & Gullfoss

    Alle waterspringbronnen werden vernoemd naar de enige, echte Geysir. Wees niet teleurgesteld, deze geiser is niet langer actief en bubbelt nog wat na, terwijl zijn ‘broertje’ Strokkur om de paarminuten een fontein heet water tot 25 meter omhoog spuit. Een paar kilometer hiervandaan kunt u volop genieten van de befaamde Gullfoss (de Gouden Waterval).

    . . . .

     De Zuidkust

     Landmannalaugar & Eldgjá (4x4)

     Onder gunstige omstandigheden kunt u beide bezienswaardigheden met 4x4 voertuigen gaan bekijken, in elk geval wel altijd met de hoogland bus. Kleurrijke bergen en fumarolen – openingen in de aardkorst waar stoom uitkomt – de regio ten noorden van Mýrdalsjökull en Eyjafjallajökull etaleert alle mogelijke vulkanische activiteiten.

     .

     Het meest zuidelijke punt van IJsland – Kaap Dýrhölaey

     Vik met zijn markante kerk – een van de meest gefotografeerde heiligdommen in IJsland – is het meest zuidelijke dorp van het land, tegelijkertijd is Kaap Dýrhölaey met zijn imposante boog van rotsen het meest zuidelijke punt van IJsland. De landtong Reynisdrangar met zijn prachtige rotsformaties en ‘Het zwarte Zandstrand’ – een van de mooiste zandstranden ter wereld – is zeker de moeite waard voor een bezoek.

     . .

      Skaftafell National Park

      Met bijvoorbeeld de hoogste berg van IJsland, de machtige waterval Svartifoss en uitlopers van gletsjers: alles dichtbij de Ringweg, als u de eindeloze zandvlakte van Vatnajökull achter u hebt gelaten. 

      .

      De gletsjermeren Fjallsárlón & Jökulsárlón

      De uitlopers van de gletsjers brokkelen af in de meren en deze ijsbergen drijven verder naar de zee. U kunt al dit moois bewonderen middels een wandeling maar ook met een boottrip.

      .

      Ontvang de brochure kosteloos

      Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

      Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.