Het centrale hoogland

De IJslanders noemen de woestijn en bergen in het midden van het land Miðhálendið, het Centrale Hoogland. Hier heersen stilte en rust. Het Centrale Hoogland is uitgestrekt en strekt zich uit over het grootste deel van het land. Er zijn hier grote rijkdommen te vinden, ver weg van de gekmakende drukte en bruisende steden! 

Hvannadalsknúkur en Bárðarbunga 
Het Centrale Hoogland is volledig kaal en ligt meer dan 500 meter boven zeeniveau. Verschillende toppen zijn met sneeuw bedekte gletsjers. Hier bevindt zich ook de hoogste berg van IJsland, Hvannadalsknúkur, op 2.109 m boven zeeniveau. De berg ligt net ten zuiden van Vatnajökull. Je kunt met een helikopter naar de top! 

Een andere top is Bárðarbunga, een met sneeuw bedekte vulkaan in de noordwestelijke hoek van Vatnajökull.

Het kale Centrale Hoogland bedekt het grootste deel van het hoofdeiland van IJsland. Dit vulkanisch actieve gebied is divers met zijn vulkanen, steenachtige grond, rotsformaties, zandvlakten, gletsjers, rivieren, meren en begroeide oases. 
 
Het gebied is in de eerste plaats een mix van nationaal land, eigendom van de staat, en hooggebergtevelden die worden gebruikt voor begrazing. 
 
Bergwegen
In het verleden liepen de wegen die de verschillende hoeken van het land met elkaar verbonden allemaal door het Centrale Hoogland van IJsland. Tot op de dag van vandaag zijn sommige van deze bergroutes nog steeds in gebruik, zoals Kjölur, Kaldidalur en Sprengisandur. Vijf van de hoogste bergwegen in IJsland liggen in het centrale hoogland.

Nationaal Park Vatnajökull omvat het grootste deel van het zuidoosten van het hoogland. Vatnajökull zelf is de grootste gletsjer in het hoogland. Hij wordt gevolgd door Hofsjökull, die bijna in het midden van het land ligt, en de gletsjer die hiernaast ligt, Langjökull. 

Je kunt tussen de gletsjers doorrijden. De wegen worden meestal in juni of juli geopend.  
  
Kjölur is een gravelweg op het hooglandplateau met bergen en warmwaterbronnen. Midden in de zomer verbindt deze gravelweg Zuid-IJsland met Noord-IJsland. De weg ligt tussen Hofsjökull en Langjökull en loopt vlak langs bergen en warmwaterbronnen. 
 
Een andere route, Sprengisandur, doorkruist het hoogland verder naar het oosten. Hier kun je over een ander grindpad tussen Hofsjökull en Vatnajökull rijden. Bij voorkeur per jeep, want je zult door rivieren moeten rijden. 

Kaldidalur is ook een prachtig bergpad dat ten westen van Langjökull loopt. Vanaf daar gaat de route verder naar beneden naar Thingvellir en Borgarfjörður. 

Let op, het is ten strengste verboden en strafbaar om off-road te rijden. Alle bestuurders moeten zich houden aan de officiële gemarkeerde wegen of paden. Het is ook heel belangrijk om van tevoren overal naar te vragen, want veenmoerassen en turfmoerassen in IJsland zijn gevoelige natuurgebieden. 

Ontvang de brochure kosteloos

Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.