Scandinavische culinaire ervaringen

Ons gastronomische restaurant Munkastova heeft een ontspannen sfeer en biedt een fijne selectie van gerechten uit de Scandinavische keuken. Wij streven ernaar om biologische, duurzame en lokale producten te gebruiken. 

Bespaar tot € 13 per maaltijd als u vooraf bestelt.

Maaltijden, die vooraf kunnen worden gereserveerd:  

• Lunch
• 3-gangen diner menu

Aan boord kun je upgraden naar een 5-gangen of 7-gangen menu. Je kunt ook een vegetarisch menu bestellen en glutenvrije en lactosevrije gerechten.  

Reserveer op tel. +45 9655 8500 of booking@smyrilline.nl (engels). Houd je reserveringsnummer bij de hand.  

Prijzen 2024

Lunch - 2 luxe open sandwiches met schnaps
Volwassene: € 18 / aan boord € 23
Kind 3-15j*: € 13 / aan boord € 16

* Luxe open sandwich, fish & chips of burger & chips.

3-gangen diner menu
Volwassene: € 54 / aan boord € 67
Kind 3-15j: € 27 / aan boord € 34

.

Stap binnen bij het Munkastova

Maak een virtuele rondleiding en ontdek ons à la carte restaurant.


Stap binnen bij het Munkastova.

De oorsprong van de naam Munkastova

Het restaurant is vernoemd naar het oudste huis in Tinganes. Munkastova  is een van de eerste rode houten huizen die je passeert tijdens een wandeling van á  Reyni  naar  Tinganes en het gebouw dateert waarschijnlijk van voor de 16e eeuw. Het was ooit een van de grootste huizen in Tórshavn.  

De naam Munkastova  kan worden vertaald als 'monnikenhuis', maar heeft helemaal niets met monniken te maken. Het is, afgeleid van een oudere naam,  Murkoven, opgenomen in 1619, wat verwijst naar de dubbele buitenmuren van het gebouw in steenmetselwerk.  Deze bouwtechniek werd op de Færøer Eilanden aleen gebruikt bij de bouw van de middeleeuwse bisschopszetel in  Kirkjubøur. Grote rotsen werden gestapeld om de muur te vormen en kleine platte stenen werden ertussen geklemd. De mortel dat voor het metselwerk werd gebruikt is genaamd skilpur en bestond uit zand vermengd met gebroken mosselschelpen en fijngemalen dierlijke botten.   

Theorieën in overvloed over de geschiedenis van Munkastova. Het kan ooit zijn gebouwd als een kerk, er zijn verslagen van diensten gevonden die daar werden gehouden. Een andere theorie is, dat  Munkastova werd gebruikt als hoofdkantoor van de Hanze. Deze duitse kooplieden hadden in de late Middeleeuwen het handelsmonopolie op de Færøer Eilanden. Er wordt ook wel gezegd, dat er belasting werd geïnd in Munkastova. In die tijd zou belasting zijn betaald in de vorm van waren zoals gezouten vis, visolie, gebreide wollen sokken en truien. 

Munkastova was een van de weinige huizen die nog overeind stond na de grote brand van 1673, toen alle gebouwen ten zuiden van Munkastova in de as werden gelegd. Op dat moment waren er geruchten over brandstichting, die bedoeld was om onregelmatigheden in de monopoliehandelsrekeningen te verbergen.

Ontvang de brochure kosteloos

Vul uw adresgegevens in en ontvang een gratis catalogus

Ja, ik wil regelmatig nieuws en speciale aanbiedingen van Smyril Line ontvangen.